Let's go to the beach!

Gepubliceerd op 5 augustus 2020 om 12:19

Ga je van de zon genieten? Vergeet dan niet te smeren én om goed te eten om je huid van binnenuit te beschermen. Niet alleen wat je smeert, maar ook wat je eet is van invloed op je huid! Verschillende voedingsstoffen helpen je huidcellen helpen beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling en uv-straling.

 

Vitamine C

Vitamine C vind je in bijna alle fruitsoorten. De vitamine helpt om de  huidcellen te beschermen tegen oxidatieve schade door uv-straling. Dat is goed nieuws, want uv-straling is de belangrijkste oorzaak van huidveroudering. Door uv-straling ontstaan vrije radicalen in de huid, die zorgen voor afbraak van collageen. De werking van vitamine C is niet te vergelijken met een zonnebrandproduct (SPF), omdat vitamine C geen uv-a of uv-b stralen absorbeert. De vitamine werkt in de huid als celbeschermende antioxidant, die vrije radicalen vangt. Hoewel vitamine C ook op zichzelf een antioxidanteffect heeft, werkt het extra succesvol in combinatie met vitamine E.  

 

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat vrouwen van middelbare leeftijd die meer vitamine C binnenkregen, minder rimpels hadden en dat hun huid aanzienlijk minder droog was. Vitamine C lost op in water. Je lichaam krijgt dus niet de kans het op te slaan. Dat verklaart waarom het zo belangrijk is om deze vitamine elke dag binnen te krijgen. Voor een hoge dosering kun dagelijks je 1 tablet met 1000 mg vitamine C nemen.

 

Andere antioxidanten

Antioxidanten 'vangen' de vrije radicalen en helpen op die manier om je huidcellen te beschermen. In de zomer is het voor je huid dus belangrijk om veel groenten en fruit te eten. Er bestaan veel verschillende voedingsantioxidanten, die allemaal op een geheel eigen wijze werken als het gaat om beschermen van de cellen. Ze vullen elkaar aan en versterken elkaar. Dus variëren maar, met een groentesmoothie of -shotje en gezonde snacks uit het vuistje.

Vitamine E (noten en plantaardige olie) is in vet oplosbaar, en gaat oxidatie van vetten tegen. Selenium (uit vis) speelt weer een rol in een lichaamseigen antioxidantsysteem. Rood en oranje gekleurde voedingsmiddelen als wortel, tomaat en watermeloen zitten bomvol carotenoïden. Druivenpitten bevatten ook antioxidanten, OPC’s genaamd. In bosbessen en blauwe bessen zitten flavonoïden. En ook een kop groene (ijs)thee bevat antioxidanten.

 

Astaxanthine

Astaxanthine is een carotenoïd, die zorgt voor de roze kleur van zalm en garnalen. In dieren en algen dient astaxanthine als natuurlijke bescherming tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof. Astaxanthine is een echte powerhouse dus!  Omdat je niet dagelijks een zalmpje eet, is vooral in de zonnige maanden Beauty Astaxanthin (met astaxanthine en de vitamines C en E) een goede aanvulling.

 

Een combinatie van verschillende antioxidanten is goed voor je gezondheid èn voor een mooie huid. Een goede multi bevat ook een brede aanvulling van voedingsantioxidanten. Een hoge dosering vitamine C kan daar nog naast worden genomen. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.